Global Voices

Az öt legérzéketlenebb reakció az MH17 tragédiára

Orosz közszereplők azonnal reagáltak arra, hogy július 17-én a maláj légitársaság MH17-es járatát lelőtték Ukrajna keleti részén. A kijevi, moszkvai és donecki hatóságok egymást okolják azért, hogy az utasszállítót lelőtték, ezzel közel háromszáz ember halálát okozva. Az orosz netezőket felháborította, ahogy egyes moszkvai és donecki közszereplők reagáltak az esetre.

1. Akkor nem mi voltunk

Alekszandr Borodaj, a Donyecki Népköztársaság önjelölt miniszterelnöke érdekes módon bizonytalan volt azzal kapcsolatban, hogy köze van-e a felkelőknek az esethez:

Sajnos ez a nap idézete: „Ha tényleg utasszállító volt, akkor nem mi voltunk.”

2. Számít, hogy ki volt?

Leonyid Kalasnyikov, az orosz parlament külügyi bizottságának helyettes képviselője szerint nem számít, kinek a hibája, hogy lelőtték a repülőt.

„Вам что, легче станет, если узнаете, кто сбил самолет?”

Mi, attól majd jobban érzik magukat, ha megtudják, hogy ki lőtte le a gépet?

3. Az a bizonyos ötödik hadoszlop

Konsztantin Rikov az orosz kormánypártból nem bírta szó nélkül hagyni az orosz liberálisok és az ukrán „propagandisták” összehangolt tevékenységét, vagyis azt, hogy kritizálták az ukrán belpolitikára gyakorolt orosz nyomást.

Ezekben a pillanatokban tisztán látszik, ki miben reménykedik és mit szeretne valójában… A mi liberálisaink és az ukrán propagandisták ugyanarra ágálnak…

4. Egyszerűen nem kell senkit hibáztatni

Margarita Szimonjannak, a Russia Today televízió vezetőjének sikerült a jó öreg szovjet figyelmetlenséggel indokolnia a tragédiát.

Olyan régóta dolgozom rendkívüli hírekkel, hogy abszolút nem hiszek már az összeesküvés-elméletekben. Az egyszerű szovjet káoszban viszont igen.

5. Felkelők? Milyen felkelők?

És végül Vlagyimir Putyin is hozzátette a saját reakcióját azzal, hogy az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy Kijev felel a felkelők által irányított Kelet-Ukrajna légteréért.

„Безусловно, государство, над территорией которого это произошло, несет ответственность за эту страшную трагедию. […] Этой трагедии не произошло бы, если бы на этой земле был мир, не были бы возобновлены боевые действия на юго-востоке Украины”

Az biztos, hogy az az állam viseli a felelősséget ezért a szörnyű tragédiáért, amelynek a területe felett történt. (…) Nem történt volna meg ez a tragédia, ha béke lenne ezen a területen, és nem újultak volna ki a harcok Délkelet-Ukrajnában.


Ez a poszt eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Tatjána Lokot.

Megosztás