Csehország

Áttörés előtt áll a cseh szélsőjobb – ismerje meg a cseh SPD-t!

Kiléptetné Csehországot az Európai Unióból, nemet mond az euróra, zéró toleranciát hirdet bevándorlás-ügyben, visszahívhatóvá tenné a politikusokat, minden fontos kérdést közvetlen népszavazással döntene el – a cseh szélsőjobb legsikeresebb pártja nagy meglepetést okozhat a hétvégi cseh országgyűlési választásokon.

Tavaly és idén is több EU tagállamban tartottak választásokat, amely során a bevándorlás-ellenes, euroszkeptikus pártok nagyobb arányban jutottak be a nemzeti parlamentekbe. Az osztrák elnökválasztás, a francia-, a holland-, és német és a minapi osztrák országgyűlési választások is hasonló tendenciát mutattak: nőtt a jobboldali, egyes esetekben szélsőjobboldali, nacionalista pártok támogatottsága.

Csehország, eddig, kivételnek számított: hasonló politikai alakzatok a cseh politikai spektrum szélén, illetve a parlamenten kívül működtek, minimális támogatással. Ez a korszak zárulhat le most egy olyan országban, ahol eddig szélsőjobboldali, euroszkeptikus, bevándorló-ellenes pártok nem tudtak jelentős parlamenti frakciót alakítani az ország modern történelme során.

Az elemzők szerint a hétvégi cseh választásokon két párt is meglepetést okozhat. Az egyik a liberális Cseh Kalózpárt. Őket a múlt héten mutattam be:

Börtönbusszal a korrupció és az oligarchák ellen – ismerje meg a cseh Kalózpártot!

De a közvélemény-kutatások alapján, nem várt eredményt érhet el a japán-morva származású Tomio Okamura által vezetett Szabadság Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű pártja is. Ezúttal ezt a szervezetet és vezetőjét mutatom be, ehhez viszont el kell hagyni a cseh politika liberális térfelét.

Láthatatlan cseh szélsőjobb

Három éve írtam utoljára az Átlátszón a cseh szélsőjobb helyzetéről, amelyet úgy lehetett akkor összefoglalni, hogy parlamenten kívüli pártok egymást letaposva próbáltak a 2015 áprilisában Prágába érkező Jean Marie Le Pen, Nemzeti Front elnök hivatalos vendéglátói lenni.

Elismered a Krímet? Kapsz 9 millió eurót!

Emlékeztetőül: az európai szélsőjobboldali pártok, mozgalmak oroszországi támogatásáról máig egyetlen konkrétan bizonyítható kapcsolat a francia Nemzeti Front felé guruló eurómilliók. Igaz, ma Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő már azt mondja, Le Pen támogatását az oroszok szándékosan szivárogtatták ki, de ez most mellékszál. Csehország ott jött a képbe, hogy az oroszok a prágai Cseh-Orosz Bankon keresztül finanszírozták Le Pen Nemzeti Frontjának újjáépítését és a 2017-es elnökválasztási kampányát.

A cseh szélsőjobboldalon tektonikus mozgásokat indított el Le Pen érkezése.

A Nemzet Front elnökének kegyeiért összecsapott a filoszemita és az antiszemita cseh szélsőjobb. A “hagyományos” vonalat az Adam B. Bartoš-féle NEM Brüsszelre – Nemzeti Demokrácia mozgalom és a Tomáš Vandas vezette Társadalmi Igazságosság Munkáspártja (DSSS) képviselte. Támogatói körük a kilencvenes évek skin mozgalmából nőtt ki, szavazóik klasszikus kelet-európai antiszemiták. Beszállt a buliba az Okamura által 2013-ban alapított Hajnal – Közvetlen Demokrácia (ÚPD) nevű párt egy része is, amikor elnöküket megpuccsolták, anyagi okokra hivatkozva.

Valójában Okamura ekkor még az antiszemita, romaellenes Adam B. Bartošsal kereste az együttműködést. A puccsisták viszont a filoszemita szélsőjobb vonalra tettek, hogy elnyerjék Le Pen kegyeit. Nem jött össze, mert végül Le Pent cseh részről Jiří Janeček, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) névre hallgató mikropárt elnöke fogadta. Az OKS a rendszerváltó, jobboldali Polgári Demokrata Pártból (ODS) jobbszélén álló politikusok kiválásával jött létre. A korabeli sajtópletykák szerint Le Penék Janečekre bízták a Nemzeti Front bankszámlájának kezelését. Okamura a háttérben maradt, Bartošt később holokauszttagadásért bíróság elé állították.

A cseh szélsőjobb történetében az újabb fordulópontot a 2015-ös európai menekültválság hozta el.

Megszaporodtak a bevándorlás-ellenes és iszlám-ellenes tüntetések. A szervezők minden esetben a fenti szélsőjobboldali pártok tagjai közül kerültek ki. A rendezvényeket rendszeresen ernyőszerűen összefogta egy 2009-ben alapított Facebook oldal: „Nem akarunk iszlámot Csehországban” (Islám v České republice nechceme, IvČRN). Az oldat a Czech Defence League (CzDL) csoportról nevezték át. Ez utóbbi az angol English Defence League szélsőjobb, bevándorlás-, és iszlám ellenes szervezet alapján alakult.

 

 

"Le a migárcióval! Le a kvótákkal! Kilépni az EU-ból!" - Tomio Okamura felszólal egy menekült-ellenes tüntetésen a prágai Vencel-téren, 2015 novemberében. Fotó: Petr Hlousek, Právo

„Le a migárcióval! Le a kvótákkal! Kilépni az EU-ból!” – Tomio Okamura felszólal egy menekült-ellenes tüntetésen a prágai Vencel-téren, 2015 novemberében. Fotó: Petr Hlousek, Právo

 

A mozgalom vezéralakjává Martin Konvička politikai aktivista nőtte ki magát. Az IvČRN moderátorai 2015 nyarán létrehozták az Iszlámellenes Blokkot, amely Konvička elképzelései szerint az iszlámellenes pártokat fogta volna össze. A terv végül nem jött össze, otthagyta őt a Szabad Polgárok Pártja (SSO), Okamura és az ODS is. Konvička végül csak az okamurátlanított Hajnal – Nemzeti Koalíció pártjával dolgozott össze.

A Petr Nečas miniszterelnök bukása miatt kiírt előrehozott országgyűlési választásokon, 2013-ban a Hajnal  6,88%-kal és 14 képviselővel a parlament hatodik legerősebb pártja lett, de 2014-ben nem jutottak be az Európa Parlamentbe. A párt már ekkor, megelőzve kelet-európai szélsőjobb párttársait, a roma-ellenes jelszavak mellett bevándorlás-ellenes témákat is pörgetett. A választási kudarc miatt Okamura levonta a következtetést:

hibáztak, mert a cseh társadalom számára a bevándorlás-ellenes retorika még korai.

Okamura 2015 júniusában új pártot alapított: Szabadság és Közvetlen Demokrácia néven (SPD). Az ő szemszögéből a legjobb pillanatban: a szeptemberi felvételek, amelyek a a Keleti Pályaudvaron és a szerb-magyar határszakaszon feltorlódott szíriai háborús menekültekről készültek, Csehországot is bejárták. Kitört a muszlim-ellenes hisztéria. Ezúttal bejött Okamura számítása.

2016 októberében a cseh önkormányzati választásokon az SPD majdnem minden megyei közgyűlésbe bejutott – ekkor még választási szövetségben a Polgári Jogok Pártjával (SPO), amely Zeman köztársasági elnök pártja.

Az SPD azóta folyamatosan erősödött. 2017 áprilisában 4 százalékon álltak, júliusban 5,5 százalékot mértek a pártnak, szeptember végén a csehek 9,2 százaléka választotta volna Okamuráékat. A cseh diákok között végzett felmérés alapján az SPD az új generáció negyedik legnépszerűbb pártja (6,33%), de a szakmunkásképző iskolák diákjai között 29 százalékot ért el az Okamura-párt.

A parlamenti bejutás tehát már nem kétséges, sőt, egyes felmérések szerint az idei választás meglepetés pártja is lehet. Megelőzve a választások toronymagas esélyesét, az SPD még Babiš pártjánál is több potenciális szavazóval rendelkezik.

Az Okamura párt megismételheti, de akár túl is szárnyalhatja a német AfD eredményét!

Okamura sikerét előrejelezheti az is, hogy politikai Facebook profilját e cikk írásának pillanatában 269 ezer ember követi. A cseh választások várható győztesének, Andrej Babiš Facebook profilját fele ennyi ember lájkolta. Egy 2017 februári felmérés szerint Okamura 35 százalékkal a második legnépszerűbb politikus volt Csehországban, Andrej Babiš után. Októberben Okamura megelőzte ezen a listán is Babišt, és a felmérés szerint csak a cseh védelmi miniszter, Martin Stropnický ébreszt több bizalmat a jelenleg a cseh emberekben, mint az SPD vezére.

 

Az október 16-án megjelent legfrisebb felmérés szerint az SPD már 9,5 százalékon áll. Foto: idnes.cz

Az október 16-án megjelent legfrisebb felmérés szerint az SPD már 9,5 százalékon áll. Foto: idnes.cz

És mondd, milyen is egy átlag SPD-szavazó?

Olyan középiskolai végzettségű, a 35-49 közötti korosztályból kikerülő bevándorlás-ellenes férfi, aki kiléptetné Csehországot az Európai Unióból.

Mit szeretnének ezek a cseh szavazók? Főbb prioritások:

  • A Felsőház eltörlése, kevesebb képviselő
  • Népszavazás kiírása az EU-ból való kilépésről
  • A közszereplők visszahívhatósága
  • Fiatal családok támogatása
  • A cseh állam határainak megerősítése
  • Zéró tolerancia a migrációval szemben
  • A közmunkaprogram bevezetése
  • A nyugdíjak felemelése
  • A szakmunkásképzés támogatása
  • Korrupció elleni intézkedések
  • A hivatalok digitalizációja

Határozottan elutasítják:

  • Az euro bevezetését
  • Az Eu szorosabb integrációját
  • Fegyvertatáshoz való jog szigorítása
  • Az 5 százalékos örökösödési és ajándékozási illeték bevezetését
  • Az instabil országok támogatását
  • Az egyetemi-, és főiskolai tandíj bevezetését

Honnan jöttek az SPD szavazók?

A felmérések alapján a párt a legtöbb új szavazója a nem választók táborából és a baloldali pártok szavazóbázisából érkeztek.

A párt biztos szavazói közül 24% korábban egyetlen pártra sem szavazott, a párt szimpatizánsai körében ez az arány 30%-os. Akik mindenképp az SPD-re szavaznak hétvégén, azok közül korábban 26% a Hajnalra, 17% a cseh kommunistákra, 8%-uk a szocdemekre szavazott. A párt potenciális választóit megvizsgálva legtöbben az ANO-ra (12%), a Hajnalra (12%) és a baloldali pártokra (Kommunisták, 10%, Szocdemek, 9%) szavaztak.

A zavarosban legsikeresebben Okamura halászott, neki sikerült a hasonló kisebb, parlamenten kívüli pártok szimpatizánsait elszipkázni. Ezzel párhuzamosan a nagyobb, parlamenti pártok korábbi szavazótáborából is képes volt átcsábítani bevándorlás-, és muszlim-ellenes politikájával szavazatokat. Optimális esetben megelőzhetik a Polgári Demokratákat és a cseh jobboldal legerősebb pártja is lehetnek.

Szakértők szerint ugyanakkor hátrány lehet, hogy az SPD potenciális szavazói nem annyira fegyelmezettek, mint a kommunista vagy a pro-európai, liberális szavazók, így sokan közülük otthon maradhatnak. Szintén sok múlhat azon, hogy az SPD lehetséges választói közül hányan szavaznak az ANO-ra, mivel e választók másodlagos pártpreferenciája legtöbbször Babiš pártja.

Mi lehet a cseh szélsőjobb előretörésének oka?

A cseh szélsőjobboldal eddigi sikertelenségét annak széttöredezettségével, Miloš Zeman köztársasági elnök retorikájával és a bevett pártok egyes politikusainak szélsőséges kiszólásaival magyarázhatjuk. Ezen az alaphelyzeten változtatott a menekültválság és az arra rátelepedő populista, rasszista politika klíma.

Tomio Okamura objektív szempontok alapján egy idegengyűlölő, eurofób és populista párt vezére, aki sok elégedetlen ember véleményét képes megjeleníteni, képviselni. A fenti előzetes felmérések azt mutatják: Okamura ügyesen dolgozik a migrációs jelenségből fakadó félelemmel és képes a választók számára „valódi alternatívaként” megmutatni magát.

De mi lehet Okamura varázsa?

A cseh szakértők ezt talán még csak tippelgetik, de a kőkemény sorosozáson szocializálódott magyarországi újságíró azonnal megérzi: Okamura a negatív gondolkodású emberek számára, akik csak proteszt szavazatokat adnak le rendszeresen a választások idején, olyan választást kínál, amit más pártok nem nyújtanak – és ez egy sajátos konspirációs világ megteremtése.



„Megmentjük Európát és Csehországot, amíg van még idő!” – így ijesztgeti a cseheket az SPD választási videoklipjében.

 

Egyetlen cseh párt sem képes ugyanis olyan összeesküvés-elméletek tárházát felvonultató weblapokat felmutatni, amelyeket százezrek olvasnak. Ezeknek a weblapoknak többsége kimutathatóan orosz dezinformációs felület.

Támadnak az oroszbarát trollok – Információs háború Csehországban

Okamura egy olyan világot épített ki pártja körül, amelyben folyamatosan azt sulykolja: rajta kívül mindenki más hazudik, a „hivatalos” médiát cenzúrázzák. Ez a különös és a valóságnak ellentmondó, elvarázsolt Okamura-univerzum Szlovákiában leginkább a Kotleba-szavazók, Magyarországon a Fidesz-szavazók, Németországban az AfD-szavazók körében épült ki.

Lényege: a szavazót egy konspiratív kommunikációs buborékba zárja és azon belül megijeszti, de megváltást, menekülési utat is felkínál. Így képes lehet bevonzani azokat is, akik alapvetően rendszerellenesek, de nem aktív szavazók. Eddig.

Kivezetné az EU-ból Csehországot

A csehek 19 százaléka biztosan, 20 százaléka inkább a kilépésre szavazna, ha kiírnák a Csehország EU tagságáról szóló népszavazást. Forrás: Median. 2017 augusztus 8-16.

A csehek 19 százaléka biztosan, 20 százaléka inkább a kilépésre szavazna, ha kiírnák a Csehország EU tagságáról szóló népszavazást. Forrás: Median. 2017 augusztus 8-16.

 

Okamura népszavazást kezdeményez Csehország Európai Uniós tagságáról is, hogy, szavaival idézve, „megszabaduljanak a brüsszeli diktatórától” és, hogy „szabadon eldönthessék, kivel akarunk és nem akarunk együtt élni„.

Ez az agenda egyébként olyan népszerű Csehországban, hogy egy külön mozgalom is indult a népszavazás kiírására. Ezt František Matějka, az euroszkeptikus, libertariánus Szabad Polgárok Pártja egykori tagja vezeti. A semmiből előkerült mozgalom láthatóan sok pénzből gazdálkodhat, a napokban szórólapokat juttatak el minden cseh háztartásba. Matějka azt mondja, „egyelőre nem nevezheti meg mozgalma titokzatos szponzorait„.

A legfrisebb közvélemény-kutatási adatok szerint 3,3 millió cseh ma az EU-ból való kilépésre szavazna.

Okamura szerint az Eu-n kívül az eurózóna sem működőképes, mivel az egyes államok nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat. Éppen ezért nem támogatják az euro, mint közös pénznem bevezetését sem.

Okamura, az oroszbarát

Okamura nem különösebben titkolja Oroszországhoz fűződő pozitív érzéseit. A prágai Szláv Stratégiai Tanulmányok Intézete „Mítoszok Ororszországról” című előadássorozat rendszeres résztvevője. Érdekesség: 2015-ben ez az intézet szervezett tüntetést Orbán Viktor mellett Prágában, illetve írtunk arról is, hogy az intézet tudományos álláspontja szerint a lengyelországi katyni mészárlásért nem Moszkva a hibás.

Okamura párttársa, az egykori KSČM tag Jaroslav Holík – aki a Hajnal szélsőjobboldali párt színeiben jutott be a parlamentbe, ma már az Okamura párt tagja – 2017 március végén néhány napot a Krím félszigeten töltött. Holík nem tavaszi kiránduláson vett részt, hanem a Krím oroszországi elfoglalásának évfordulójára érkezett.

Hogy ne legyenek kétségeink az utazás céljáról, Holík a Sputnik nevű weboldalnak is interjút adott krími élményeiről. A Sputnik weboldal az egyike azon kevés szervernek, amely bizonyíthatóan orosz propagandafelület Csehországban. Ukrajna válaszképp öt évre kitiltotta a képviselőt területéről.

Az SPD-nek határozott álláspontja van Ukrajnáról is: „Ukrajna, Oroszországgal összehasonlítva, egy mesterséges állam, és az ukrán határokat a szovjet politikai vezetők rajzolták meg. Ukrajna saját államiságának és történelmi hagyományinak hiányától szenved, 25 éves fennállása alatt nem volt képes egy olyan működő államot létrehozni, amely minden polgárának és nemzetiségének elfogadható lenne„.

De Okamura pártja ellenzi a Moszkva ellni szankciókat is: „a cseh termékeknek Oroszországban egyre nagyobb respektje van és ebben a szláv kölcsönösség játszik egyre inkább szerepet, minden értelmetlen szankció és embargó ellenére„.

Ezek után nem lehet meglepetés, hogy Okamurának kifejezetten tetszik Zeman köztársasági elnök külpolitikája, azt nyilvánosan többször megdicsérte és drukkol a jelenlegi elnök újraválasztásáért is.

Zeman és Okamura különös koalíciója

Az oroszbarátságon kívül van Okamurának egy olyan tulajdonsága, amely sokakat emlékeztet az idős, betegségekkel küszködő, alkoholista Zemanra. Ez egy olyan képesség, ami Csehországban választásokat képes eldönteni. Egy cseh politikus sikerét meghatározhatja, milyen sikeresen tud szót érteni a sörözők és kocsmák népével, illetve, képes-e valódi üzeneteket megfogalmazni az idősebb generáció számára is.

Elemzők szerint Okamura mindkét fronton sikeres volt, és talán nem véletlen, hogy különös támogatást élvez a cseh politika legfelsőbb helyéről is. Ne feledkezzünk meg arról sem, az oroszbarát Miloš Zeman elnök már felkínálta egyszer pártját 2016-ban az önkormányzati választások idején. Akkor az SPD választási koalíciót kötött az SPO-val, amely így országos politikai párttá emelte ki a Okamura-pártot a többi kis szélsőjobb csoportosulás közül. Kis leegyszerűsítéssel kijelenthető:

Miloš Zeman minden szavazója ma Tomio Okamura potenciális szavazója!

Éveken keresztül viccelődtek a csehek Okamura japán származásán, hogy majd pont ő lesz a cseh identitás védelmezője. Most az a helyzet, hogy a migrációra adott leegyszerűsítő válaszai, a tiltakozó hangulatra felkínált látszólagos megnyugtató magyarázatai váratlanul a cseh választások sötét lovává tették. Rengeteg rejtőzködő szavazója lehet, akik gerilla-szavazásként fogják fel a választásokat – az Okamurára leadott szavazatok olyan érzést keltenek, hogy nem működnek együtt a jelenlegi politikai elittel.

Írta: Bőtös Botond

Megosztás